Márton lúd

Márton-napon nem a kerti feladatoké a főszerep. A saját termésünkből készített fogások, például sütőtökkrém vagy alma-desszert igazán különlegessé teheti az ünnepet. Hívjuk meg a családot vagy a szomszédokat egy kis Márton-napi hangulatú kertünnepre!

Nincs is jobb, mint a ropogós libasült. Íme a lúd és Márton némely vonatkozása.

ludak

Mint mindenek eredete, Márton lúd is a régi rómaiaktól származik. Márton-napra esik valami furmányos véletlen folytán Aesculapius, a gyógyítás istenének napja. Az ilyen szent napokon a jó rómaiak mi mást is tehettek, mint áldozatot mutattak be. Az áldozati állat pedig a kakas volt. Ez változott át aztán évszázadok során libává?

A germánok folytatták a lúdölés hagyományát: isteneiknek novemberben szárnyasokat áldoztak hálát adva a termésért és kérve a következő évi jó termést. Az idő előrehaladtával a véres esemény lakomává szelídült. A Márton-napi liba-lakomáról szóló elsõ írásos beszámoló 1171-bõl származik.

A legenda szerint Szent Márton libaólba bújt püspökké választása elől. Csakhogy a libák hírül gágogták, hogy a szentéletű ember a közelükben van. Így hát kénytelen-kelletlen elő kellett bújnia, és el kellet vállalnia a püspökséget. Vagyis a liba kikerülhetetlen a Márton-nap szokásait illetően.

Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét. A cselédek megkapták évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni.

Eszem-iszom

Egyéb oka is van, hogy a nagy lúdevés éppen Márton-napra esett. A november 11-i, vagy annak előestéjén ismeretes Márton-napi ünnepek és népszokások a régi, ma már feledésbe ment böjti időszakkal állnak összefüggésben. A 40 napos böjt Jézus böjtölését idézi a sivatagban. A 40 napot szombatot-vasárnapot kihagyva számolták vissza Vízkereszttől kezdve, így jutottak a Márton-nap utáni november 12-hez, amely a böjti időszak kezdetét jelentette… Márton-nap a régi Quadragesima (40 napos böjt) előtti utolsó nap volt. Nagybőjt előtt tehát liba dukál. Ez a nap a középkorban fontos piaci nap és pénzügyi határnap volt.

Régebben a pap minden levágott libából egy darabot kapott, a legkevesebb húsú “püspökfalat”-ot. Kisbodokon tömőre fogták a ludakat. Misét mondattak, hogy az elkövetkező évben is bőséges libaáldás legyen. Szitába parazsat tettek, és vízzel leöntötték, s megfüstölték vele a „banyaludakat”.

A lúdpecsenyéből nem csupán jól lehet lakni, hanem a jövendőre is lehet következtetni. Ha a mellcsont fehér lészen, lesz elég hó egész télen. Ha Márton-lúd mellcsontja veres, száraz tél jő, hideges. A csontokat kiteszik a tornácra és a mellcsonton keresztül nézik a naplementét. Ha a nap felhőben megy le, akkor a tél lágy lesz, ha pedig tiszta égen, akkor kemény tél várható.

Ein geriht von einer gense” 650 éves libarecept: Végy egy nem túl idős libát. Távolítsd el a belső részeit. Vágd le a szárnyait és a lábak végét. Tedd a libát egy szűk anyagedénybe. Öntsd fel vízzel annyira, hogy ellepje. Helyezd egy alul nyitott háromlábú állványra. Fedd le a lábost úgy, hogy pára ki tudjon jönni. A belsőségeket főzd külön. Aztán sózd meg a libát. Aztán főzd a levében, amíg nagyon szárazzá és jól megfőtté nem válik. Aztán végy édes tejet és hat tojás sárgáját, és két fej fokhagymát, melyek nagyok. Hámozd meg őket alaposan, majd egy kis sóval zúzd össze. Aztán keverd össze a tejjel, majd a tojások sárgájával. Aztán adjál hozzá sáfrányt. Aztán öntsd  a fűszert a libára.  Forrald fel és tálald.” Forrás: foodandwine.hu

Tipikus Márton-napi ételek

Márton-napon szinte kötelező jelleggel kerülnek elő a következő fogások:

  • Libasült vagy libacomb: hagyományosan sült libával ünnepelnek, amelyet fűszerekkel, fokhagymával és majoránnával ízesítenek.
  • Libaaprólék-leves: sok helyen készítenek gazdag, zöldséges libalevest, amely tökéletes bevezetője a libalakomának.
  • Libamáj pástétom: krémes, fűszeres, és ínycsiklandó előétel, amely tökéletes a libamenü elejére.
készül a ludaskása

készül a ludaskása

Ludaskása bográcsban

A ludaskása igazi klasszikus, amelynek ízei legjobban bográcsban készítve, szabad tűzön bontakoznak ki. Ez a recept egyszerre őrzi a hagyományos ízvilágot, és lehetővé teszi, hogy kint, akár baráti társaságban is elkészíthessük ezt a finomságot.

Hozzávalók (4-6 főre):

  • 1 egész libaaprólék (szárny, nyak, szív, máj)
  • 2 csésze rizs
  • 2-3 evőkanál libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1-2 babérlevél
  • Só, bors ízlés szerint
  • Pár szál kakukkfű (elhagyható)
  • 1 teáskanál majoránna

Elkészítés:

  1. Előkészítés: A libaaprólékot alaposan tisztítsd meg, és darabold fel közepes méretű darabokra.
  2. Hagymás alap: A bográcsban hevítsd fel a libazsírt. Dinszteld meg rajta a felaprított vöröshagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát.
  3. Hús és zöldségek: Tedd bele a libaaprólékot a bográcsba, és kevergetve pirítsd pár percig. Add hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a kis darabokra vágott zellert. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd tedd bele a babérlevelet, a majoránnát és a kakukkfüvet.
  4. Főzés: Önts hozzá annyi vizet, hogy a húst és a zöldségeket ellepje. Lassú tűzön, gyöngyözve főzd kb. 1–1,5 órán át, amíg a hús megpuhul és a zöldségek is átveszik az ízeket.
  5. Rizs hozzáadása: Amikor a hús megpuhult, öntsd a rizst a bográcsba, és adj hozzá annyi vizet vagy alaplevet, hogy a rizs bőségesen meg tudjon főni, de a kása krémes maradjon. Lassú tűzön főzd tovább, amíg a rizs megpuhul és magába szívja az ízeket.
  6. Befejezés: A főzés végén keverd bele a finomra aprított petrezselyemzöldet, és szükség szerint sózd, borsozd még egyszer.
  7. Tálalás: A bográcsban főtt ludaskását forrón, friss kenyérrel kínáld!

Tipp:

A libaaprólékhoz adhatsz libamájdarabokat is, amelyek még különlegesebb ízt kölcsönöznek a ludaskásának. Jó étvágyat!

Tehát ludat ettek, bort ittak országszerte e szent ünnepen. Szombathelyen a kispapok „márton-ludat” ettek és újbort gurítottak. Ahogy a mondás tartja, “a bornak Szent Márton a bírája”, vagyis az őszi időjárástól függ a bor minősége, és ekkor csapolták meg először az újbort tartalmazó hordókat.

A legismertebb újbor készítési technológia az úgynevezett szénsavas maceráció, amelynek az a lényege, hogy az ép szőlőszemen belül kezdődik el az erjedés, így a borba nem kerül sok a sértetlen héjban lévő tanninokból. A végeredmény egy könnyed, kifejezetten gyümölcsös vörösbor. – írja Vinoport.hu

“Aki Márton-napon újbort nem iszik, egész évben szomjazni fog.” -tartja a mondás

Márton-napi vásárokon gyakran kóstolhatunk helyi különlegességeket, találkozhatunk kézművesekkel, és betekintést nyerhetünk a hagyományos Márton-napi szokásokba. Érdemes a programokra családostul ellátogatni, mert sok esemény tartalmas kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára!

Ezek a vásárok nemcsak ízletes falatokat és jó borokat kínálnak, hanem egy csipetnyi hagyományt és közösségi élményt is, amit érdemes megtapasztalni.

kirakodó vásár

További időjóslással kapcsolatos bölcsességek:

Eljött Márton szürke lovon vagy Márton fehér lovon jár.
Márton napja ma vagyon, csúszik a lúd a fagyon!
Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
Márton napkor ha a lúd a jégen áll, Karácsonykor térdig sárban áll.

Ezek a bölcsességek manapság egyre kevésbé állják meg a helyüket, mert a fagy gyakran januárig várat magára!

Marcik és Mártonok

A név eredetét a római Mars istenre vezetik vissza. Róla nevezték el egyébként a március hónapot és a Mars bolygót is.

A büdösmarci (Raphigaster nebulosa) egyre több kellemetlenséget okoz. A márványpoloska invázióról itt olvashatsz.

Szegeden Marcinak hívták a márnát, Tiszabökényben marcifánknak nevezték a süteményt, több helyen pedig a kenyeret.

Márton-nap üzenete a mai világban

Márton-nap lehetőség arra, hogy megálljunk a mindennapok rohanásában, és ünnepeljük az ősz utolsó napjait, a természet bőségét és a közösség fontosságát. A libás és boros finomságok élvezete mellett emlékezzünk arra is, hogy ez a nap az adakozásról, a segítségnyújtásról is szól. Márton püspök életének üzenete – a másokról való gondoskodás – ma is ugyanolyan aktuális, mint évszázadokkal ezelőtt.

Ha tehetjük, ünnepeljük meg libasülttel, jó borral, és ne felejtsük el: a Márton-napi hagyományok összekötnek minket a múlttal és az évszázadok óta továbböröklődő értékekkel.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Faöntöző zsák